Cabernet franc

Cabernet franc

Cabernet franc

 

Cabernet franc je velmi stará modrá odrůda, blízká divoké révě. Doma je na Loiře, kde se z ní připravují vína jednoodrůdová, a v Bordeaux, kde se, především v Saint-Émilionu, mísívá s vlastními potomky Merlotem a Cabernetem sauvignon. Cabernet franc dává vína spíše bledší barvy, s poměrně důraznou tříslovinou, přítomnou kyselinkou a bohatým parfémem, u něhož si můžeme vzpomenout na maliny, ostružiny, černý rybíz či borůvky. Často se rozvine i krásná květová, fialková vůně. Typické jsou také herbální tóny a jistá pepřovitost, kterou zdědil i Cabernet sauvignon.

Oproti Cabernetu sauvignon bývá Cabernet franc lehčí a tvrdší, „rustikálnější“, jak se říká ve Francii. Odrůda nyní zažívá malou renesanci a rozšiřuje se i v novosvětských vinařských oblastech. Nejslavnějším vínem s překvapivou převahou Cabernetu franc je Château Cheval Blanc, Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé A, těžící právě z bohaté, komplexní aromatiky této odrůdy. Stejně tak jako umí hrát prim v takto velkém a komplikovaném víně, umí Cabernet franc dát vzniku lehčím a velmi příjemným, ovocným a docela svěžím vínům pro každodenní konzumaci; bývá tomu tak na Loiře (např. apelace Anjou). I ve svazích nad touto legendární vinařskou řekou však najdeme vytříbený Cabernet franc s mohutnější stavbou, často např. pod apelací Chinon. Takový cabernet si žádá, podobně jako většina Bordeaux, nějaký čas zrání na láhvi. Výzvou pro vinaře je u této odrůdy udržet jistou finesu a správně usměrnit její krásně aromatický, ale drsnější projev.

Kontaktujte nás:


+420 720 151 667

Navštivte nás:

Wine Society s.r.o
Korunní 21
120 00 Praha 2
Po – Pá
otevřeno dle akcí a předchozí domluvy