Drůbež a telecí

Drůbež a telecí

Drůbež a telecí

 

Jakkoliv mají drůbeží a telecí maso odlišnou strukturu i aroma, párují se s poměrně podobnými víny. Zjednodušeně lze říci, že jim sluší spíše lehčí červené (např. burgundské, větší Beaujolais či Valpolicella) a překvapivě vhodné může být i rosé. U lehčích úprav kuřecího masa (např. s bylinkami) lze sáhnout po Sauvignonu, jinak kuřecí maso souzní skvěle s bílým burgundským Chardonnay a jinými plnějšími bílými (také např. bílá Côtes-du-Rhône a bílá Bordeaux). Chardonnay obvzláště dobře doprovodí různé smetanové omáčky, ale i klasické pečené kuře.  K pečenému kuřeti lze sáhnout i po Bordeaux červeném, to by však mělo být řádně uleželé, s jemnějšími tříslovinami. K rajčatovým omáčkám budiž doporučeno klasicky červené s dobrou, silnější kyselinkou (např. Chianti či Rosso di Montalcino). Francouzské národní jídlo Coq au vin (kohout na víně) se tradičně připravuje s burgundským Pinotem noir, stejné víno jaké je v omáčce se k jídlu také popíjí. K orientálním úpravám kuřecího masa volíme Riesling či alsaský Gewurztraminer. Kachnímu masu sluší opět především Pinot noir, ale i lehčí piemontské Nebbiolo může být dobrým doprovodem. Ke krůtímu masu můžeme sáhnout i po červených z jižní Francie, nejlépe po dobrém základním Côtes-du-Rhône či lehčím víně z Languedocu. A teď zpět k telecímu – velmi záleží na úpravě, ale všeobecně lze říci, že se telecí páruje dobře a že se hodí všechna zmíněná červená. Vídeňskému řízku navíc skvěle sluší i bílé – např. Veltlínské zelené či Sauvignon blanc, klidně s výraznější kyselinkou. U těžších, výraznějších úprav telecího lze naopak volit i Brunello di MontalcinoBarolo či tělnatější z burgundských, např. Nuits-Saint-Georges.

Kontaktujte nás:


+420 720 151 667

Navštivte nás:

Wine Society s.r.o
Korunní 21
120 00 Praha 2
Po – Pá
otevřeno dle akcí a předchozí domluvy