Modré odrůdy

Modré odrůdy

Modré odrůdy

 

Modrým odrůdám vděčíme za červená a růžová vína. Narozdíl od odrůd bílých obsahují (ve slupkách) barviva (antokyany), které se váží na třísloviny, k jejichž extrakci při zpracování modrých odrůd také dochází. Modré odrůdy obsahují navíc i zdraví prospěšný resveratrol (nejvíce pak Pinot noir). Pří výrobě vín z modrých odrůd mošt kvasívá společně se slupkami a někdy i se stopkami, čímž červená získávají svou krásnou barvu a stavbu. Právě zralé a pevné třísloviny (lehce svíravé látky, které obsahuje např. i čaj) jsou páteří většiny červených vín, jakkoliv najdeme i lehká červená s minimem tříslovin, založená na bohatém ovocném parfému (např. odrůda Gamay). U velkých červených vín z klasických odrůd, jakými jsou Pinot noir či Cabernet sauvignon, nacházíme krom ovocných chutí a vůní výrazněji i další aromatiku - květovou, ale i kořeněnou (vanilka, pepř) či zemitější (listí, jehličí, lanýže). Při zrání na lahvi se parfém většiny červených přesouvá od ovocných vůní k zemitějším. Mnohé modré odrůdy (Pinot noir, Syrah) věrně odráží místo svého původu (terroir) a v jejich projevu tak najdeme i podpis genia loci.

Kontaktujte nás:


+420 720 151 667

Navštivte nás:

Wine Society s.r.o
Korunní 21
120 00 Praha 2
Po – Pá
otevřeno dle akcí a předchozí domluvy