Pořadí vín

Pořadí vín

Pořadí vín

Hlavním smyslem řazení vín je aby vína nějakým způsobem komplexní, bohatá, výrazná a průbojná neumlčela vína tiššího či jednoduššího výrazu. K výraznějším vínům, tedy vínům, kterými spíše končíme než začínáme, řadíme vína vyššího alkoholu, tvrdších tříslovin (Barolo), vyššího obsahu cukru (sladký, plný Riesling či Recioto), delšího zrání (archivovaná, stará vína) či výraznější oxidace (jurské Vin Jaune, portské apod.).

Příkladová degustace se začne vínem šumivým, pokračuje lehkým, svěžím bílým, následuje plnější bílé, po něm lehčí červené, poté plnější, tělnaté červené, pak víno archivní a závěrem víno sladké. Šumivým vínem lze degustaci i proložit a také ukončit, je oceňována jeho schopnost osvěžit smysly a připravit je k vnímání dalšího vína. Za zmínku stojí to, že jakkoliv většinou bílé předchází červenému, není to naprostým pravidlem. Např. v oblasti francouzské Jury jsou bílá vína zpravidla plnější a výraznější než červená, začíná se tam tedy vždy červenými. V případě že vína doplňují jídla, pořadí se, samozřejmě, upravuje ve vztahu k jednotlivým chodům.

Kontaktujte nás:


+420 720 151 667

Navštivte nás:

Wine Society s.r.o
Korunní 21
120 00 Praha 2
Po – Pá
otevřeno dle akcí a předchozí domluvy