Teplota servírovaného vína

Všechna vína proměňují svůj projev v závislosti na teplotě. Nižší teplota celkově víno uzavírá, podtrhuje však ovocné vůně a činí svíravějšími třísloviny, zatímco vyšší teplota víno změkčuje, otevírá a dává více vyniknout také alkoholu či příp. cukru. Košatá a tělnatá vína se cítí lépe při vyšších teplotách, svěží a sladká při nižších. Každé víno je lepší servírovat lehce podchlazené, neb ve sklenkách rychle teplá. Nutno také zdůraznit, že dnešní běžná pokojová teplota je i pro plné červené víno považována ze přiliš vysokou.

Charakter vína   Příklady Teplota
lehká, svěží bílá   Chablis a jiná lehčí Chardonnay, Aligoté, severoitalské Soave a vína z Alto Adige 7-9 °C
svěží, aromatická bílá   německé Rieslingy či Sauvignon blanc z Loiry i z Bordeaux 8-11 °C
aromatická, plná bílá   alsaský Gewurztraminer, také Condrieu či jiná plná bílá od řeky Rhóny 9-11 °C
plná, tělnatá bílá   Meursault či jiná velká burgundská Chardonnay často zrající v malém sudu 11-13 °C
       
lehká, ovocná červená   Beaujolais a jiná vína odrůdy Gamay, také základní Valpolicella 14-16 °C
středně plná červená   většina vín z burgundské odrůdy Pinot noir, Bordeaux či toskánská vína ze Sangiovese 16-18 °C
plná, tělnatá červená   největší Bordeaux, ale také nejplnější burgundská a severoitalská jako jsou Barolo a Amarone 17-19 °C
       
osvěžující růžová   všechna růžová, přičemž ta plnější (např. Tavel) servírujme blíže horní hranici 7-13 °C
       
ušlechtilá sladká vína   Německý beerenauslese Riesling, toskánské Vin santo 7-9 °C
       
šumivá vína   Crémant, Prosecco, Champagne 7-9 °C
velká champagne   ročníkové, nazrálé Champagne 10-12 °C

Kontaktujte nás:


+420 720 151 667

Navštivte nás:

Wine Society s.r.o
Korunní 21
120 00 Praha 2
Po – Pá
otevřeno dle akcí a předchozí domluvy